For ca. syv år siden var jeg i en længere periode syg. Jeg havde ofte smerter i kroppen, blev ligeledes ofte forkølet og blev smittet med forskellige virusser. Jeg var hos egen læge i flere omgange, og de fandt ikke årsagen til, hvorfor mit immunforsvar var svækket.

Jeg blev dårligere og dårligere og fik knækket to tænder, før det blev opdaget, at min d-vitamin værdi var på 15. Det er en meget lav værdi, især når jeg har mørk hud . Vi får hovedsageligt d-vitamin fra solen. Mennesker med mørk hudfarve har brug for mere sol for at få de nødvendige mængde af d-vitamin. I lande som Danmark får mennesker med mørk hud ikke nok sol grundet vejrforholdene. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at d-vitamin værdi skal ligge over 50. Jeg fik injektion med d-vitamin i halvt år, og da værdi kom op over 50, blev jeg rådet til at tage d-vitamintilskud. Jeg tog d-vitamintilskud i lang tid, hvorefter jeg holdt op med tage det. Jeg kan ikke huske, hvorfor jeg holdt op, men kan nu konstatere, at det var en dårlig beslutning.

Jeg begyndte stille og roligt at få smerter i leddene og var igen flere gange hos lægen for at få taget blodprøver. Jeg fik vide, at jeg ikke manglede d-vitamin. Smerterne i leddene var generende, at jeg eksempel fik smerter i knæene, når jeg løb. Jeg begyndte at få mistanke om, jeg var ved at udvikle gigt og blev derfor undersøgt for det. Boldprøverne viste, at der ingen indikation var for udvikling af gigt. Jeg blev frustreret over, jeg ikke kunne få en forklaring på ledsmerterne.

Jeg fik taget blodprøve for en måned siden, hvor jeg valgte at spørge ind til min d-vitamin værdi. Jeg fik vide, at den lå på 71, og jeg har en antagelse om, at pga. min mørke hudfarve skal værdien ligge over 100 for at jeg kan fungere optimalt uden ledsmerter.

Jeg er begyndt at tage d-vitamintilskud igen og denne gang kombinerer jeg d-vitamin med magnesium, da kroppen optager d-vitamin bedre med magnesium.

vitaminer

vitamin

Jeg vil anbefale, at man tager d-vitamintilskud især hvis man har mørk hud som jeg. Der er flere undersøgelser, der viser d-vitamin spiller en vigtig funktion blandt andet mod bekæmpelse af virus, kræftsygdom osv.(videnskab.dk, politiken.dk)

Endvidere vil jeg også anbefale, at man kommer ud og får sol i sommerperioden. Jeg ved godt, vi tamiler kan være meget fikseret på vores hudfarve og kan derfor have stærk vilje mod at blive mørkere pga. solen. Hvis man undgår solen, skal man være mere opmærksom på at tage d-vitamintilskud samt at få d-vitamin gennem kosten.