Værdier, værdisæt- hvad er det egentlig for noget?:)

Hvis man spørger Wikipedia (døm mig ikke for, om den side er valid), men deres definition er følgende: Værdier er kulturelt bestemte opfattelser af, hvad der er værdifuldt og ønskværdigt, og hvad der ikke er det. Stabile følelser over for bestemte idealer om rigtigt og forkert, det man sætter højt og vil arbejde for. Det kan være familiesammenhold, personlig frihed, succes og tryghed. “Værdier er karakteriseret som ”… De forestillinger, der bestemmer og motiverer vores holdninger, handlinger og vurderinger, og som vores sociale institutioner og politiske system bygger på. Alle mennesker lever deres liv på grundlag af værdier, der bliver grundlagt, på et tidligt tidspunkt af deres liv.

En masse ord, men faktisk meget betydningsfuldt, hvis i spørger mig. I går gik jeg til årsmøde med mand efter vores lille fyr var puttet, for netop og tale om året 2018, som snart er slut, men også hvad vores værdier og fokus skal være for 2019. Mit udgangspunkt for vores samtale var et ønske på brush-up af vores værdier. Fordi hver dagens travlhed med arbejde, uddannelser, børn, hus og meget andet medfører, at tingene bliver rutinepræget og derfor til tider glemmer vores værdier. Hvad betyder noget for os og hvilke værdier har Thino og jeg til fælles, som vi skal og gerne vil fastholde. Først havde min mand svært ved “værdi-begrebet”, men da jeg begyndte og give ham eksempler på, hvilke værdier vi havde og prioriterede inden vi blev forældre, så kunne vi begge se nogle forandringer, som vi faktisk ikke have set eller ønsket. Det at afklare, hvad vi ønsker for juledagene var blandt en snak, som kom på banen. Hvilken værdi har disse dage og hvad skal disse dage give os. Fordi man kan sagtens være sammen med familien og have det smaddergodt sammen, men har vi fundet vores værdi i det? Har vi husket værdien for os som par i disse juledage? Det er et værdisæt, som betyder meget for os begge, at til trods for, at vi er forældre, søskende, børn, kusiner, fætre til en skøn familie,  så er vi også mand og kone. Hvis det værdisæt bliver glemt, så skrider vores fundament. Derfor er det vigtigt, at man i ny og næ får talt sammen om værdierne og få lavet en handleplan for, hvordan vi holder fast i de værdier.

Vi talte sammen til midnat og gik faktisk rigtig tilfreds og glad i seng, fordi vi havde på nogle timer gjort os meget mere skarpe på, hvem vi er og hvad vi vil. Det er noget, som jeg tror er enormt godt givet ud, når man har en travl hver dag og især efter vi er blevet forældre, hvor vores søn fylder 90 % og vores vågne timer. Men der er så mange ting i vores hver dag, som præger os, så vi kan let glemme de værdisæt, som vi ønsker at bygge vores liv på. Men når man har sådan nogle samtaler, som vi har i ny og næ, så bliver man gode sammen. Jeg har altid troet på, at samtaler er rigtige gode for næsten alle slags forholde og det at sætte sig ned og sætte ord på tingene, gør også man ser sine styrker og svagheder.  Man bliver måske opmærksom på, at man lever efter nogle værdier, som er påtaget eller påduttet. Det kan også let ske.

Jeg er især også blevet meget opmærksom på værdier efter jeg er blevet mor til Lille K, da vores værdier også præger ham og kommer til at have indflydelse på hans fremtid. Derfor er mit bedste råd -Tag din partner i hånden og tal om jeres fælles værdier og hvad det skal betyde for det kommende år og generelt jeres liv <3

Dejlig værdifuld onsdag til jer alle skønneste mennesker<3