I mange år har jeg haft udfordringer med at holde fast i gode vaner ift. kost. Jeg taler så meget om det, men har svært ved at holde fast i de gode vaner jeg får opbygget i en længere periode.

Nu har vi haft juni og juli måneder, hvor der har været run på. Manden har haft travlt på arbejde, hvor weekend også blev til arbejdsdage. Jeg har også haft travlt på arbejde, og vi har haft børn, der skiftevis har været syge. Manglende og forstyrret nattesøvn suger overskuddet, og min strategi som altid har været at putte mere sukker i mig i form af chokolade og kage.

For tre uger siden besluttede jeg mig for, at jeg skal gøre noget ved det. Det første jeg gjorde var at skrive ned, hvad jeg spiste i løbet af en dag, og hvor ofte jeg spiste. Efter syv dage stod det klart, at jeg  småspiste næsten hele tiden, når jeg var hjemme, og at jeg spiste kage og chokolade hverdag.

Ugen efter havde jeg fokus med at skrue ned for sukkerindtagelsen. Jeg pakkede alt chokolade væk, og besluttede mig for at kun bage, når vi får gæster. Desuden besluttede jeg mig for at holde helt op med at bruge udtrykket ”jeg elsker kage og chokolade”.

For to uger siden fik jeg bogen ”Atomvaner” af min mand, og han sagde, at når jeg har læst bogen, vil jeg være i stand til at lave om på mine dårlige vaner. Jeg var skeptisk, men besluttede for at give bogen en chance.

Atomvaner er skrevet af James Clear og bogen handler om, hvordan vaner ændres i meget små ændringer – en lille forbedring i alt, hvad man gør i stedet for ”alt eller intet” – løsninger. Jeg er godt i gang med at læse bogen, og jeg kan allerede mærke, at bogen har en rigtig god indvirkning på mig.  

James Clear fremhæver bl.a., hvis man arbejder blot på at blive 1% bedre for hver dag, vil man ende med et resultat, der er godt 37 gange bedre efter et år. Ligeledes fremhæver han også betydning af de små vaner som vi bygger, hvilken stor betydning det har for at opnå ens mål. Eksempelvis, når jeg spiser sundt i to uger er min forventning, at jeg går ned i vægten, og når det ikke sker, bliver jeg frustreret og giver op. Jeg ønsker at komme væk fra enten eller strategi. Nu arbejder jeg på at have fokus på de små ændringer jeg kan skabe i hverdagen altså den 1% for at skabe gode vaner.

Min 1% ændring for denne uger er:

·       Når jeg er ude og får tilbudt kage, så spis et stk. og ikke fire stykker

·       Når jeg spiser rundstykker i weekenden, spis kun et i stedet for to.

·       En meget kort løbetur om morgenen

Jeg tilføjer små ændringer, som ikke kræver meget af mig. Jeg er sikker på, at jeg kommer til at få en stor glæde af bogen, og jeg glæder mig til at læse bogen færdig;o)

Stor tak til min mand for at have givet mig bogen;o)